Ha valamit el lehet mondani a franciákról, akkor azt biztosan, hogy sajtok és a borok igazi mesterei. Egyik legelőkelőbb sajtjuk, a Királyok sajtjának is nevezett Brie. Különleges ízét a fehér nemespenésznek és az több évszázados elkészítési technikának köszönheti. Hoztunk Önöknek egy receptet, mely ezt a remek sajtot használja alapanyagként. Aki kedveli a sült, karakteres ízű sajtokat gyümölcsökkel, azoknak kötelező darab. Szerencsére könnyen elkészíthető, így azok is megpróbálhatják, akik ritkán készítenek süteményeket.

Hozzávalók / 2 adag
  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 kerek Brrrie sajt
  • 10 dkg aszalt gyümölcs
  • 2 evőkanál gyümölcslekvár
  • 1 kávéskanál szárított, morzsolt rozmaring
  • 5 dkg pekándió
  • 2 evőkanál méz
Elkészítés
  1. A sütőt 200 fokra előmelegítem.
  2. A diót mozsárban finoman megtörjük, majd összekeverjük az aszalt gyümölccesl, a lekvárral és a rozmaringgal, végezetük mézzel meglocsoljuk, átkeverjük.
  3. A leveles tésztát lisztes felületen kicsit kinyújtjuk, a közepére halmozzuk a mézes tölteléket, ráfektetjük a sajtkorongot, majd a tészta széleit ráhajtjuk a sajtra.
  4. A tészta széleit egy elhabart tojással megkenjük, így illesztjük össze, hogy sülés közben megtartsa az olvadékony sajtot.
  5. A kész művet ráfordítjuk egy sütőpapíros tepsire, ha maradt tészta, akkor azzal dekoráljuk, különben csak 1-2 vágást ejtünk a tetején, majd a maradék tojással lekenjük a tésztát, és nagyjából 20-25 perc alatt készre sütjük.
  6. A sütést követően nem rögtön tálaljuk, hanem legalább negyed órát hagyjuk hűlni. Friss baguette szeletekkel vagy krékerrel kínáljuk.