Gyümölcsös Brie en Croute
Ha valamit el lehet mondani a franciákról, akkor azt biztosan, hogy sajtok és a borok igazi mesterei. Egyik legelőkelőbb sajtjuk, a Királyok sajtjának is nevezett Brie. Különleges ízét a fehér nemespenésznek és az több évszázados elkészítési technikának köszönheti. Hoztunk Önöknek egy receptet, mely ezt a remek sajtot használja alapanyagként. Aki kedveli a sült, karakteres ízű sajtokat gyümölcsökkel, azoknak kötelező darab. Szerencsére könnyen elkészíthető, így azok is megpróbálhatják, akik ritkán készítenek süteményeket.
Hozzávalók / 2 adag
- 1 csomag leveles tészta
- 1 kerek Brrrie sajt
- 10 dkg aszalt gyümölcs
- 2 evőkanál gyümölcslekvár
- 1 kávéskanál szárított, morzsolt rozmaring
- 5 dkg pekándió
- 2 evőkanál méz
Elkészítés
- A sütőt 200 fokra előmelegítem.
- A diót mozsárban finoman megtörjük, majd összekeverjük az aszalt gyümölccesl, a lekvárral és a rozmaringgal, végezetük mézzel meglocsoljuk, átkeverjük.
- A leveles tésztát lisztes felületen kicsit kinyújtjuk, a közepére halmozzuk a mézes tölteléket, ráfektetjük a sajtkorongot, majd a tészta széleit ráhajtjuk a sajtra.
- A tészta széleit egy elhabart tojással megkenjük, így illesztjük össze, hogy sülés közben megtartsa az olvadékony sajtot.
- A kész művet ráfordítjuk egy sütőpapíros tepsire, ha maradt tészta, akkor azzal dekoráljuk, különben csak 1-2 vágást ejtünk a tetején, majd a maradék tojással lekenjük a tésztát, és nagyjából 20-25 perc alatt készre sütjük.
- A sütést követően nem rögtön tálaljuk, hanem legalább negyed órát hagyjuk hűlni. Friss baguette szeletekkel vagy krékerrel kínáljuk.
Szólj hozzá